In deze snelle tijd van digitale technieken is etsen bijna een anachronisme.
Een ets maken is een bewerkelijk proces van tekenen met een etsnaald op een zinken plaat die tevoren met een zuurbestendige vernis is afgedekt. De getekende lijnen worden in een bad met agressief zuur gebeten. Als de tekening door het zuur in de plaat is gegraveerd kan de etsgrond verwijderd worden. De plaat wordt geïnkt en afgeslagen en is dan klaar voor de pers die de inkt uit de groeven op het papier drukt.
Alchemistische manipulaties met vuile handen als gevolg, maar als het niet tegen zit ligt er een veelbelovende druk. Vaak moet de plaat nog enkele correcties ondergaan voor dat de perfecte druk ontstaat. Mijn onderwerpen variëren sterk. De kracht van een omgeving, een leefmilieu of een tijdsproces kunnen mij inspireren. De etsen die daaruit ontstaan zijn gerubriceerd in de acht hiernaast vermelde thema’s. 

Ik word geïnspireerd door mijn TUIN, op veengrond een rudiment van Waterland, een tuin die door mij is aangelegd met sloten waarin lisdodden en zwanenbloemen groeien. Een tuin met kamperfoelie en kaardenbollen met zonnige en schaduwrijke plekken onder volwassen bomen. Die pure LANDSCHAPPEN trekken mij aan, een serie IJslandse gletsjers en vulkanen geëtst in 2018 getuigen daar ook van.
Maar ook stedelijke landschappen kunnen aantrekkelijk zijn door hun rijke afwisseling, van straten en pleinen, de bebouwing, de bouwmaterialen, de ARCHITECTUUR, de in de stad binnendringende flora en fauna die zich niets van grenzen aantrekken en het verweer van bouwmaterialen, soms leidend tot schilderachtig VERVAL.
En wat verder van huis, de eindeloze ruimte van HET HEELAL, waarvan ik enkele planeten in ons zonnestelsel met enige fantasie heb weergegeven. De etstechniek leent zich uitstekend om de grillige textuur van deze landschappen onder handen te nemen.
Wat mij sinds 2012 bezighoudt zijn de patronen van de rubriek “PRUISISCH BLAUW” en “TERRA”, deze zijn samengesteld uit driehoeken, trapezia, vierhoeken en regelmatige veelhoeken. De zinken figuren hebben hun grillige tekening gekregen door bewerking met suikerwater. Met deze figuurtjes kan ik eindeloos variëren van abstracte patronen tot voetballende figuren.

Het is de avontuurlijke kant van etsen die me boeit.

George de Jong
E-mail  info@georgedejongetsen.nl    T 06 3955 0317

Ik wil graag nog verwijzen naar de website van mijn dochter Rosa Vitalie, grafisch ontwerper en illustrator: www.rosavitalie.nl