Na twintig jaar etsen ontstond er behoefte aan een website. Hier is ie. De etsen in deze site zijn ondergebracht in zeven rubrieken. De eerste rubriek betreft etsen die een verbeelding zijn van het fascinerende heelal, de andere onderwerpen zijn ingegeven door hun schoonheid of door gebeurtenissen die me geraakt hebben.

Beroepsmatig heb ik bijgedragen aan het ontwerp van projecten op diverse architectenbureaus. Het betrof bouwwerken voor de overheid, renovatie van concertgebouwen, sociale en particuliere woningbouw en een aantal interieur- en meubelontwerpen. Mijn belangstelling voor de gebouwde omgeving en het landschap heeft te maken met deze achtergrond.
Naast de bouwkundige werkzaamheden heb ik enige tijd gezeefdrukt en geschilderd, maar vanaf 1995 heb ik me toegelegd op het etsen. Deze grafische techniek boeit me. Het geheel van handelingen om een ets tot stand te brengen, ervaar ik als een avontuurlijke bezigheid.

Voordat een afdruk ontstaat, zijn er een aantal stadia doorlopen. De eerste fase bestaat bij mij uit het tekenen en arceren met een naald in een vernislaag die is aangebracht op een zinken plaat. De tweede fase betreft het bijten in een bad met salpeterzuur, waardoor de tekening gegraveerd wordt in het zink. In de derde fase wordt de plaat geïnkt, afgeslagen en op papier gedrukt middels een pers. In plaats van bewerking van de plaat met een naald, kan met suikerwater, dat met een kwast op het zink wordt aangebracht, een schilderachtig effect bereikt worden.

Mijn aandacht heeft de materialisering van dingen, de stofuitdrukking, de textuur van een landschap, de weergave van water, lucht en vuur. Al doende heb ik ondervonden dat verdunnen van vernis en het tamponerend of schilderend opbrengen van vernis op een plaat, een gewenst effect kan opleveren.

Het is een zoektocht die wat mij betreft nog lang mag duren.

George de Jong
E-mail info@georgedejongetsen.nl                                                                      Tel. 020 632 3473

 

Ik wil graag nog verwijzen naar de website van m’n dochter Rosa, zij is grafisch ontwerper en illustrator, te zien op: www.rosavitalie.nl